Prečo sa rozhodnúť pre termostatickú batériu?

Prečo sa rozhodnúť pre termostatickú batériu?

V modernej kúpeľni by nemala chýbať moderná batéria. Mali by ste to chápať tak, že klasika v podobe pákovej batérie je už dávno za zenitom a jedinou správnou voľbou ostáva batéria termostatická? Nie tak úplne. Ukvapený nákup by vám mohol priniesť veľké sklamanie. Než sa pustíte do hľadania vhodného kúsku, prečítajte si všetky dôležité informácie, ktoré by vás mali o termostatickej batérii zaujímať. Prezradíme vám jej výhody, princíp fungovania aj odpovede na najčastejšie kladené otázky.

 

Ako termostatická batéria funguje a aké sú jej výhody?

Najbezpečnejšia, ale tiež najekologickejšia - to sú najčastejšie superlatívy, na ktoré v súvislosti s termostatickou batériou narazíte. A rozhodne nejde o klamlivé tvrdenia, zariadenie bolo skutočne konštruované tak, aby prinášalo významnú úsporu vody a súčasne eliminovalo riziko samovoľného spustenia horúcej vody. Ale všetko pekne po poriadku.

Keď sa na trhu objavila vtedy moderná páková batéria, veľmi rýchlo nahradila klasický kohútik. ,,Pákovka” ponúkla nebývalú praktickosť a okamžite v kúpeľni aj na iných miestach zdomácnela. Nanešťastie neriešila (a vzhľadom k jej koncepcii ani nemohla) kolísanie teploty vody, ku ktorým dochádza pri kolísaní tlaku alebo teploty vody. Riešenie ponúka práve termostatická batéria. Okrem sprchových sa vyrábajú tiež vaňové, umývadlové a drezové.

Vysvetlime si, ako termostatická batéria funguje. Jej súčasťou sú dva kohúty (ovládacie hlavice) – jeden pre úpravu prietokov, druhý pre reguláciu teploty. Ďalej potom bezpečnostné tlačidlo, ktoré má funkciu detskej poistky. Na nezaplatanie je predovšetkým v domácnostiach s deťmi, ktoré by sa mohli pri manipulácii s klasickou batériou obariť.  

Teplotnú stabilitu dosahuje batéria vďaka ventilu, ktorý sa podľa potreby uzatvára a otvára. Typicky ide o voskový kvapalinový alebo bimetalový ventil. K výrobe posledného zmieneného typu sa väčšinou používa zliatina niklu s titanom a oceľou. Nachádza sa v drahších termostatických batériách a vyznačuje sa najdlhšou životnosťou.

Mechanizmus termostatickej batérie umožňuje okamžité nastavenie požadovanej teploty vody s veľmi krátkou odozvou (obvykle do 2 sekúnd). Nastavenú teplotu vody zariadenie udržiava napriek vonkajším vplyvom – výkyvom vody a tlaku v potrubí. Odpadá preto riziko obarenia, ktoré hrozí pri sprchovaní aj umývaní riadu. A keď kohútik zavriete a potom opätovne pustíte, voda si nastavenú teplotu udrží.

Rozdiel medzi klasickou a termostatickou batériou pocítite napríklad vo chvíli, keď sa sprchujete a niekto spláchne WC. Za určitých okolností – napríklad pri krátkodobom úbytku studenej vody – sa môže zmeniť teplota vody až o 60 °C. Majitelia termostatickej batérie môžu byť pokojní, pretože zariadenie okamžite upraví teplotu vody a zaistí, aby nedošlo k obareniu. 

 

Aké množstvo vody vďaka termostatickej batérii ušetríte?

Ako termostatická batéria funguje, a že je jasnou voľbou pre domácnosti s menšími deťmi, už viete. Mohlo by vás však zaujímať ešte niečo – prinesie vám tiež úsporu vody, a ak áno, akú veľkú? Sčasti sme odpovedali na začiatku článku, kde sme termostatickú batériu označili za najekonomickejšiu voľbu.

Ak ste sa niekedy pozastavili nad tým, koľko vody zbytočne pretečie do odpadu, než sa vám podarí nastaviť požadovanú teplotu, zrejme tušíte, že princíp fungovania termostatickej batérie zaváňa nemalou úsporou. V porovnaní s ostatnými typmi batérií je spotreba nižšia o 20 – 50 %. Z ekologického hľadiska je skrátka jasnou jednotkou.

 

Koľko termostatická batéria stojí?

Všimli ste si, že sa ceny termostatických batérií drasticky líšia? Najlacnejšie stoja okolo 40 €, stredná trieda zhruba päťnásobok. Ale natrafíte aj na podomietkové sety s cenovkou rádovo v stovkách €. V čom sa jednotlivé varianty líšia?

S termostatickými batériami je to rovnaké ako s iným príslušenstvom. Tie drahšie sa vo všeobecnosti vyznačujú vyššou kvalitou materiálov aj spracovania. Môžete od nich očakávať omnoho dlhšiu životnosť, ale tiež prepracovanejší vzhľad. V prípade veľmi obmedzeného rozpočtu sa budete musieť uspokojiť s najobyčajnejšími kúskami, ktorých design a kvalita príliš nenadchnú, ale obvykle ani neurazia.

A pozor – niektorí predajcovia podmieňujú záruku odborne vykonanou inštaláciou (tzn. certifikovaným inštalatérom), a niekedy dokonca inštaláciou filtra pred batériu. Ak nie sú tieto podmienky splnené, neuznávajú reklamáciu.

 

Kde sa môžu objaviť problémy?

Termostatická batéria najlepšie funguje tam, kde je zaistená stabilná dodávka teplej vody. Teda v domoch a bytoch napojených na tepláreň alebo v mieste so zásobníkom vody (bojlerom). Problémy môžu nastať v dome, ktorý je vykurovaný menším závesným kotlom vybaveným výmenníkom na ohrev vody. Kameň úrazu je v nedostatočnom výkone vymedzenom pre ohrev vody. Ak sa ho do batérie nedostáva dostatok, nemôže očakávať, že z nej stabilne potečie voda konštantnej teploty.

Nízky výkon kotla pocítite predovšetkým vo chvíli, keď sa sprchujete a ďalší člen domácnosti umýva riad. Len ťažko dodá dostatok teplej vody do dvoch miest naraz.

A našiel by sa ešte jeden prípad, kedy je použitie termostatickej batérie problematické. Nemusí správne fungovať v domácnosti, do ktorej sa voda dostáva čepradlom zo studne. Problém môže predstavovať kolísanie tlaku, kedy tlak klesá s tým, ako sa vyprázdňuje expanzná nádoba.

 

Má zmysel termostatická batéria a prietokový ohrievač?

Niektoré zdroje uvádzajú, že o termostatickej batérii nemá zmysel uvažovať, ak je v domácnosti prietokový ohrievač. Nie je to pravda, vždy totiž záleží na parametroch a nastavení ohrievača. Problematická môže byť kombinácia termostatickej batérie a prietokového ohrievača, ktorý vodu ohrieva na základe dostatočného prietoku.

V praxi totiž môže nastať situácia, kedy sa nastaví príliš vysoká teplota vstupnej vody, na ktorú termostat zareaguje tak, že ju zriedi studenou. To však spôsobí pokles prietoku a vypnutie ohrevu. Riešenie je pritom veľmi jednoduché – stačí nastaviť nižšiu teplotu ohrevu (do cca 50 °C podľa typu ohrievača). Vďaka tomu nebude musieť termostat neustále regulovať vodu.

 

Termostatická batéria a vodný kameň

Zástanci pákových batérií tvrdia, že termostat je extrémne citlivý na vodný kameň. Ide o mýtus, ktorý podporuje najlacnejšie výrobky – u nich naozaj môže (ale nemusí) dochádzať k častejším závadám, a to z dôvodu nedostatočnej ochrany. Avšak termostaty v batériách od renomovaných výrobcov sú na tom s vodným kameňom rovnako ako ostatné typy batérií.

Životnosť batérie však môžu skrátiť mechanické nečistoty. Preto je vhodné vodu pred vstupom do batérie filtrovať. Rozumným riešením, a to nielen pre termostatickú batériu, ale aj ostatné typy, je inštalácia centrálneho filtra.

        

Ako je to s inštaláciou a údržbou?

Montáž klasickej pákovej batérie zvládne takmer každý, ale je to rovnako jednoduché aj u batérie termostatickej? Nemusíte sa báť, ani jej inštalácia nie je nijak náročná a nevyžaduje špeciálnu prípravu. Pripojenie na rozvod vody je štandardné a typizované, jedinou podmienkou je dodržanie prívodu vody podľa normy. Než sa však pustíte do práce, zistite si, či vás neodborná montáž nepripraví o záruku.

Čo sa týka údržby, nie je sa čoho obávať. Termostatická batéria je bezúdržbová rovnako ako páková.

 

Pre koho je termostatická batéria vhodná?

Zhrňme si to. Termostatická batéria predstavuje neoceniteľný bezpečnostný prvok, ktorý ušetrí množstvo starostí rodičom menších detí. Uplatnenie však nachádza aj v domácnostiach seniorov a ľudí so zrakovým postihnutím. Je možné ju nastaviť na určitú teplotu bez toho, aby ju bolo nutné priebežne ladiť. Ale stačí uvoľniť aretáciu – a tečie teplejšia voda. Za nevýhodu je možné považovať vyššiu obstarávaciu cenu a fakt, že na niektorých miestach nebude fungovať podľa očakávania. Ak si nie ste istí, nechajte si poradiť od kvalifikovaného predajcu, ktorý vám pomôže vybrať to najlepšie do vašej kuchyne alebo kúpeľne.