Rozdelenie vodovodných batérií podľa umiestnenia

Rozdelenie vodovodných batérií podľa umiestnenia

Bez vodovodnej batérie sa neobíde žiadna domácnosť. Aj vy ich doma máte hneď niekoľko – ale môžete s istotou povedať, že sa v sortimente vyznáte a bezpečne viete, aký typ zvoliť? Ak sa v dohľadnej dobe chystáte na rekonštrukciu či akékoľvek úpravy, ktoré budú zahŕňať výmenu stávajúcej alebo montáž celkom novej batérie, môže sa vám tento ucelený prehľad hodiť. Predstavíme vám jednotlivé typy vodovodných batérií podľa umiestnenia.

 

Umývadlové batérie

Umývadlo bez vodovodnej batérie by bolo ako automobil bez kolies. A pretože sa jedná o najpoužívanejšiu batériu v kúpeľni (poťažmo v celej domácnosti), je dôležité vybrať správny typ a zároveň nešetriť na úkor kvality.

 

Rozdelenie podľa spôsobu montáže

Vodovodná batéria môže byť súčasťou umývadla (stojanková umývadlová batéria), pripevnená k obkladom (nástenná umývadlová batéria) či sčasti schovaná pod omietkou (podomietková umývadlová batéria). 

Súčasťou umývadlovej batérie môže byť tiež výpusť (buď tzv. click-clack výpusť alebo výpusť ovládaná tiahlom umiestneným za batériou).

 

Rozdelenie podľa spôsobu ovládania

V dobách dávno minulých bola jedinou možnou voľbou kohútiková batéria. K videniu je aj dnes (typicky v kúpeľniach s nádychom určitého štýlu – retro, industriálnym či provence), ale z hľadiska komfortu ovládania nemôže konkurovať pákovej batérii, ktorá umožňuje ovládanie prúdu aj teploty vody jediným prvkom – pákou. Výhodou pákovej batérie je tiež úspornejšia prevádzka. Vyrába sa v nástennom aj stojankovom prevedení.

Pokiaľ si potrpíte na výdobytky modernej techniky, bude sa vám páčiť bezdotyková umývadlová batéria s infračerveným senzorom. Voda tečie vždy, keď čidlo detekuje pohyb. Zariadenie garantuje vysoký hygienický štandard. A opäť si môžete vybrať medzi nástennou a stojankovou variantou.

K dostaniu sú tiež dotykové batérie, ktoré sa spúšťajú dotykom kože a napájacej batérie.          

V posledných rokoch sú stále obľúbenejšie umývadlové batérie termostatické, ktoré ponúkajú najúspornejšiu prevádzku a zároveň slúžia ako ochrana pred oparením (aj ochladením). Vybrať si môžete medzi nástenným a podomietkovým prevedením.                                                 

 

Drezové batérie

Bez drezovej batérie by vám v kuchynskom dreze zo špinavého riadu čoskoro vyrástol Mount Everest. Argument, že predsa máte umývačku, nanešťastie tiež neobstojí. Bez vody sa v kuchyni nezaobídete tak či tak. A preto venujte výberu drezovej batérie adekvátne úsilie. Aké sú vaše možnosti?

 

Rozdelenie podľa spôsobu montáže

Bohatá ponuka drezových batérií zahŕňa stojankové, nástenné aj podomietkové prevedenie. V prípade stojankovej navyše dostanete na výber medzi jednootvorovou a viacotvorovou drezovou batériou. Aký je medzi nimi rozdiel?

Jednootvorová drezová batéria sa inštaluje do otvoru v dreze, kuchynskej linke alebo v kúpeľňovej skrinke. To isté platí o viacotvorovom variante – s tým rozdielom, že sú potrebné otvory dva, pretože tento typ disponuje samostatným výtokom. Zároveň umožňuje voľbu umiestnenia ventilu.

 

Rozdelenie podľa spôsobu ovládania

Páková, kohútiková, dotyková, bezdotyková a tlačidlová – v kuchyni sú k videniu všetky typy batérií, z ktorých každý ponúka špecifické výhody (rozoberali sme vyššie). Aké prevedenie zvolíte, je otázkou vášho rozpočtu, ale tiež vkusu. Niekto dáva prednosť praktickým vlastnostiam a ergonómii, iný sa nechá uniesť krásnym designovým prevedením.

Ak však hľadáte šikovného pomocníka, ktorý vám uľahčí umývanie zeleniny, oplachovanie riadu či napúšťanie hrncov, zvážte kúpu drezovej batérie so sprchou.

 

Bidetové batérie                                                                                                                                    

Bidet je šikovný pomocník pri každodennej hygiene. Jeho neoddeliteľnou súčasťou je tiež bidetová batéria – ostatne práve vďaka nej je možné očistiť intímne partie. Súčasná ponuka zahŕňa pomerne široké spektrum variantov, a rozhodne sa nemusíte báť, že by ste nenašli ten správny.

 

Rozdelenie podľa spôsobu montáže

Sortiment bidetových batérií je možné rozdeliť na dve skupiny, a to na podomietkové bidetové batérie a stojankové bidetové batérie.

Podomietková bidetová batéria sa kombinuje so samostatným podomietkovým telesom s pripojením vody a ponúka niekoľko zásadných výhod. Okrem pekného, minimalisticky ladeného vzhľadu (vidieť je len časť, zbytok techniky skrývajú obklady či omietka), ponúka najjednoduchšiu údržbu. Z logiky veci vyplýva, že inštalácia nie je možná bez pripravených vývodov.

Stojanková bidetová batéria sa inštaluje priamo na teleso (bidet). Montáž je jednoduchá a časovo nenáročná.

 

Rozdelenie podľa spôsobu ovládania

Bidetové batérie môžu mať kohútikové, pákové a tlačidlové ovládanie. Výhody a úskalia daných prevedení sú v podstate rovnaké, ako je tomu pri iných typoch batérií. 

Do konzervatívne ladenej kúpeľne dobre zapadne kohútiková bidetová batéria, pri ktorej je treba počítať s väčšou spotrebou a mierne náročnejším ovládaním (optimálnej teploty vody dosiahnete pomocou dvoch samostatných kohútikov).

Pákové bidetové batérie garantujú úspornú prevádzku a jednoduchú reguláciu teploty a súčasne intenzity vody pomocou páky.

Najkomfortnejšie ovládanie ponúka tlačidlová bidetová batéria. Voda sa spúšťa aj zastavuje stlačením jediného tlačidla, ktoré môže slúžiť tiež k prepínaniu režimov. O teplotu vody sa stará integrovaný termostat.

 

Čo je bidetová spŕška?

Samostatnú kategóriu tvoria tzv. bidetové spŕšky, ktoré disponujú ďalšou tenkou hadicou zakončenou sprchovou hlavicou. V porovnaní s klasickou sprchou z nej tečie voda prúdom omnohom jemnejšie. Spŕšky sa obvykle inštalujú na stenu, ale môžu byť tiež súčasťou systému umývadlovej batérie.

 

Vaňové batérie

Bez vhodne zvolenej vaňovej batérie nebude pôžitok z kúpania nikdy dokonalý. Ponuka je našťastie dostatočne široká.

 

Rozdelenie podľa spôsobu montáže

Vaňovú batériu je možné upevniť na stenu (dôležitá je správna rozteč – nezabudnite ju pred nákupom dôkladne zmerať), ukryť pod omietku, pripevniť na vaňu, a dokonca postaviť na podlahu vedľa vane.

Podomietkové vaňové batérie pôsobia elegantne, a navyše sú bezpečnejšie, pretože pri nich nehrozí stret s kohútikom. V porovnaní s klasickou batériou, ktorá sa montuje na stenu, je inštalácia náročnejšia a drahšia – neobídete sa bez montážneho telesa.

Čo sa týka atraktívnej vaňovej batérie, ktorá sa montuje na okraj vane, prekvapivo nie je doménou len voľne stojacich vaní. Vaňová batéria na okraj vane je skutočne praktická. V prípade, že periete jemné posteľné návliečky či iné kvalitné prádlo ručne, tak ju naozaj oceníte, rovnako ako aj vaše menšie deti pri umývaní rúk. Ponuka je bohatá a nachádza sa v nej tiež riešenie do menších kúpeľní. Umiestnenie vaňovej batérie na okraj vane je možné prakticky na akékoľvek vane, rozhoduje dostatočná šírka okraja a správna príprava otvorov podľa technického listu.

Luxusným dojmom pôsobí tiež vaňová batéria na podlahu. Zrejme tušíte, že vás bude stáť o niečo viac než ostatné varianty, ale vrátia vám to poriadnou porciou štýlu. Ani v prípade tohto typu sa pri montáži neobídete bez montážneho telesa. 

 

Rozdelenie podľa spôsobu ovládania

Vaňové batérie opäť ponúkajú tri základné možnosti ovládania: kohútiky, páku a tlačidlo.

Kohútiková vaňová batéria nachádza využitie v kúpeľni ladenej v retro či vidieckom (provence) štýle. Teplota a intenzita prúdenia vody sa ladí pomocou dvoch samostatných kohútikov.

Modernejší vzhľad, ale tiež úsporu a jednoduchšie ovládanie hľadajte v kategórii pákových vaňových batérií. V priebehu minulých rokov sa stali štandardom a v kúpeľniach sa objavujú zďaleka najčastejšie.

A keby ste náhodou zatúžili po ešte komfortnejšom ovládaní, zvoľte termostatickú tlačidlovú batériu.

 

Sprchové batérie

Sprchový kút by bol bez vhodne zvolenej batérie len do počtu – nejakým spôsobom do nej skrátka dostať vodu musíte.

 

Rozdelenie podľa spôsobu montáže

Sprchová batéria môže byť upevnená na stenu, alebo skrytá pod omietkou (fungovať bude len v kombinácii s kompatibilným montážnym telesom).

 

Rozdelenie podľa spôsobu ovládania

Žiadne prekvapenie sa nekoná. Sprchovú batériu je možné ovládať kohútikmi, pákou či tlačidlom. Špecifiká všetkých dostupných variantov sme rozobrali vyššie.

 

Ako je to s príslušenstvom?

Všetky typy sprchových batérií sú dostupné vrátane príslušenstva (sprchová hadica, ručná sprcha apod.) aj bez neho – v takom prípade je možné ich doplniť príslušenstvom podľa vlastného uváženia.