Pri osvetlení v domácnosti si môžete vyberať z rôznorodých riešení

Už dávno nežijeme dobu, keď boli osvetlenia v domácnosti len o klasickom lustri na strope a stolovej lampe na čítanie. Dnešné moderné svietidlá ponúkajú oveľa viac možností a variabilitu pri zariadení domácnosti. Okrem samotnej funkčnej stránky, čiže osvetlenia, poskytujú aj dodatočnú estetickú funkciu. Snúbi sa v nich užitočnosť s krásou, čiže dokážu aj skrášliť a spríjemniť váš dojem z vašej domácnosti. Moderné interiérové svietidlá sa najčastejšie spájajú s LED technológiou, či už so svietidlami ako takými alebo so žiarovkami.

Viacero typov svietidiel v domácnosti

 V prvom rade je dobré vedieť, z čoho si vlastne pri riešení osvetlenia v domácnosti môžete vyberať. Medzi možnosťami pre domácnosť sú LED stropnice, kúpeľňové svietidlá, stropné svietidlá či nástenné svietidlá. Je len na vás, ako si to v rámci domácnosti nastavíte a aké svietidlá budete preferovať. Ak si neviete dať rady, môžete skonzultovať túto tému aj s bytovým dizajnérom. Je jasné, že výber svietidla asi nebude na zozname priorít číslom jeden, avšak vie byť dôležitejší než si na prvý pohľad myslíte. Správnym výberom dokážete ešte dotvoriť a spríjemniť celkový dojem z interiéru a dodať priestoru viac presvetlenia i útulnosti. A to už je dôvod, prečo sa nad svietidlami oplatí zamýšľať a dať si na ich výbere záležať.

Modernejšie LED technológie

Pri svietidlách vám odporúčame zamerať sa na LED žiarovky. Tie oproti klasickým žiarovkám ponúkajú viacero výrazných výhod – tak napríklad 80-percentnú úsporu nákladov oproti ´klasike´, ďalej poskytujú vynikajúci výkon medzi cenou a výkonom, sú vysoko spoľahlivé a môžu sa pochváliť aj dlhou životnosťou. Jednoducho, nie je ani tak odvážne skonštatovať, že sú prakticky vo všetkom lepšie a predstavujú lepšiu voľbu. Nemali by preto chýbať ani vo vašej domácnosti.

Riešenie osvetlenia v obývačke

Predstavme si teda modernú obývačku. Ako v nej riešiť osvetlenie? Ako sme spomenuli, na výber máte viacero alternatív a je len na vás, akú si vyberiete. Samozrejme, odporúčame, aby ste osvetlenie ladili spolu s celkovým vyznením interiéru. V praxi to znamená, že ak ste sa vybrali viac decentným štýlom, asi sa nebude hodiť úplne výrazný luster, ale skôr tiež niečo viac decentné. V obývačke sa môžete zamerať na stropné svietidlo, prípadne na vkusnú lampu, ktorá dodá priestoru patričnú útulnosť. Ku všetkému odporúčame LED žiarovky, ktoré vydržia viac a sú energeticky úspornejšie.

Osvetlenie v kúpeľni

Druhou populárnou miestnosťou v domácnosti je kúpeľňa. Tá je často bez okien, preto v tomto prípade jednoducho musíte riešiť osvetlenie. Aj v kúpeľni si často dávame záležať na dizajne a jej celkovom estetickom vyznení. Predsa len, v kúpeľni je to nielen o hygiene a čistote, ale aj o oddychu a relaxe, preto sa tam chceme cítiť príjemne. V ponuke svietidiel nájdete špecifické kúpeľňové svietidlá, ktoré si v podobe LED panelu viete umiestniť nad zrkadlo. Takéto svietidlá prinášajú energetickú úsporu, namiesto stropného svetla vám poskytnú patričný efekt, avšak s vynaložením menšej energie. Odporúčame vám túto alternatívu, pokiaľ hľadáte v kúpeľni niečo zaujímavé a zároveň úsporné.

Ako na to?

Ak neviete, kde máte začať, radíme vám, aby ste začali jednoducho od základov. V praxi to teda znamená, že najprv vám odporúčame zamerať sa na samotný bytový dizajn ako napríklad farba koberca, steny, dizajn nábytku, ale aj tienenie okien, kde môžete použiť rolety Deň a Noc, klasické látkové rolety alebo rolety Plisé. Od neho sa potom odvíjajú ďalšie kroky, ako to práve výber svietidiel do konkrétnych miestností. Je totiž dobré mať v tom určitý systém, ktorý na seba pekne nadväzuje. Ak budete poznať vyznenie danej miestnosti, či už je to obývačka, kúpeľňa alebo spálňa, o to ľahšie si následne k nim vyberiete vhodné svietidlá, ktoré vás potešia svojou funkčnosťou i estetickou stránkou.