Poradíme vám, ako vybrať svetlo do kúpeľne

Poradíme vám, ako vybrať svetlo do kúpeľne

Správne osvetlenie je jedným zo základných predpokladov pohodlného bývania. Každá miestnosť v domácnosti si totižto vyžaduje určitý typ a počet svietidiel. Kúpeľňa nie je v tomto prípade žiadnou výnimkou. Viete, čím sa riadiť pri výbere svetla do priestorov, ktoré sú vystavené nielen najväčšej vlhkosti, ale často aj striekajúcej vode? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko podstatné.

Osvetlenie kúpeľne

Faktom je, že málokedy nájdeme v kúpeľniach také veľké okná, ktoré by samé o sebe poskytovali dostatok prirodzeného svetla. Väčšinou je to spôsobené tým, že kúpeľne bývajú v rodinných domoch situované na tých stranách, ktoré sú bližšie k susedným nehnuteľnostiam. A preto môžu byť vybavené len oknami z nepriehľadného skla.

No to je len jeden z mnohých dôvodov, prečo si kúpeľňa vyžaduje kvalitné osvetlenie. Okrem toho však môžeme spomenúť aj nároky z pohľadu žien a mužov. Zatiaľ čo ženy si v kúpeľniach často robia make-up a iné skrášľujúce procedúry, muži sa pred zrkadlom holia. A to nás privádza k otázke, ako vybrať svetlo do kúpeľne.

Ako vybrať svetlo do kúpeľne

Medzi najzákladnejšie parametre výberu svetla do kúpeľne patrí:

  • stupeň ochrany
  • dizajn svietidla
  • farba svetla

Zdroj obrázka: fiphoto / Shutterstock.com

Stupeň ochrany

Nie nadarmo sme uviedli stupeň ochrany na najvyššiu pozíciu spomedzi najdôležitejších parametrov výberu svetla do kúpeľne. Môžete totižto natrafiť na akékoľvek dizajnové svietidlo, no pokiaľ nespĺňa stupeň ochrany, ktorý by ho predurčoval do kúpeľne, nad jeho voľbou sa ani len nezamýšľajte. Poďme si teda vysvetliť, čo to vlastne znamená.

Stupeň ochrany svietidla sa vyjadruje pomocou označenia IP, ktoré pozostáva z dvoch čísiel. Kým prvé z nich vypovedá o stupni krytia pred dotykom a vniknutím cudzích predmetov, to druhé hovorí o odolnosti voči vode. V súvislosti s tým stojí za zmienku, že čím vyššie jednotlivé čísla sú, tým vyšší je aj stupeň ochrany, resp. krytia.

Zapamätajte si: Do kúpeľne by ste mali vyberať spomedzi takých svietidiel, ktoré majú stupeň ochrany minimálne IP 44. Takto označené modely nielenže odolávajú vniknutiu pevných cudzích telies do priemeru 1 mm, ale ešte k tomu sú odolné aj voči vode striekajúcej zo všetkých smerov.

Dizajn svietidla

Samozrejme, ruka v ruke s dostatočným stupňom ochrany ide aj dizajn. Nekúpite si predsa svietidlo, ktoré sa vám nebude páčiť. V súvislosti s tým by sme vám poradili zavítať na portál Biano, kde určite nájdete svetlo do kúpeľne podľa vašich predstáv. Spomínaný portál zoskupuje ponuky viacerých overených e-shopov, pričom poskytuje rýchle a jednoduché vyberanie produktov vďaka viacerým možnostiam filtrovania.

Zdroj obrázka: Biano.sk

Farba a intenzita svetla

Ďalším dôležitým parametrom výberu svetla do kúpeľne je jeho farba a intenzita. Riaďte sa pravidlom, že čím tmavší obklad, tým intenzívnejšiu žiarivku budete potrebovať. Pri dnešnej ponuke LED svietidiel však určite nebudete mať problém s jej nájdením.

Čo sa týka farby, do kúpeľne sa najviac odporúčajú neutrálne až studené svetlá – približne v rozmedzí 4000 až 6000 K. Teplejšie farby totižto môžu skresľovať farby, čo pred zrkadlom určite neuvítate. Na druhej strane, svietidlo vrhajúce teplejšie farby okolo 2700 K môže byť dobrou voľbou do blízkosti vane alebo sprchového kúta, kde dokáže navodiť príjemnú intímnu atmosféru.

Rada na záver

Keď ide o to, ako vybrať svetlo do kúpeľne, nemôžeme vynechať ani jednu dôležitú radu na záver. Zapamätajte si, že jedno hlavné svetlo vám v kúpeľni nebude stačiť. Samozrejmosťou by malo byť aj doplnkové osvetlenie zrkadla – buď jedným, alebo dvomi zdrojmi svetla.