Obrazy na stenu pre útulnejší interiér: 4 zásady správneho výberu a rozmiestnenia

Obrazy sú oknom do duše človeka. Umelecké diela, ktoré si doma zavesíme na stenu alebo položíme na poličku, dokážu o nás veľa prezradiť. Ich výber o nás hovorí, akým typom osobnosti sme, čo nás zaujíma, aké sú naše obľúbené farby, … Okrem toho ide o atraktívny dizajnový prvok, ktorý má spoločne aj s bytovým textilom z kvalitnej látky, moc zútulniť interiér a pridať mu osobitú charizmu. Aké obrazy teda zvoliť a ako ich vystaviť na obdiv? 

Pri vešaní obrazov by ste sa mali riadiť niekoľkými pravidlami. Sú to všeobecné zásady, ktoré napomôžu k tomu, aby ste vybrali vhodné umelecké dielo do jednotlivých miestností a aby ste ho naaranžovali, resp. zavesili čo najlepším spôsobom pre dosiahnutie požadovaného efektu. 

Vhodné miesto pre zavesenie obrazu 

Rôzne motívy obrazov sa hodia do rôznych miestností. Zapáčil sa vám obraz v štýle pop art, ktorý chcete mať v spálni? Ak je jej interiér ladený do romantického štýlu, takýto obraz bude skôr na škodu. Pri vyberaní vhodného miesta pre váš obraz si všímajte predovšetkým farby, štýl a zariadenie miestnosti. 

Obrazy v kuchyni by nemali byť z materiálu, ktorému vadí vlhkosť a prílišná teplota, ktorá vzniká pri varení. Diela v pracovni by nemali byť vulgárne alebo vzbudzujúce pohoršenie. V detskej izbe sa bude lepšie vynímať obraz na stenu s detským motívom ako obraz s krajinkou zo starožitníctva. Vyberajte obrazy, ktoré zodpovedajú záujmom dieťaťa. Ak má v izbe zariadený napríklad herný kútik s veľkým sedacím vakom, doplňte tento priestor komiksovými alebo 3D obrazmi.  

Tip: Moderným riešením sú machové obrazy. Umiestniť ich môžete kdekoľvek (sú pekným dizajnovým prvkom napr. v kúpeľni), mali by ste sa však vyhnúť lokalitám s priamym slnečným svetlom. 

Na zavesenie využívajte voľné steny a rovnako aj priestor nad nábytkom. Ak máte v obývačke priestor pre viacero kúskov, môžete si zariadiť obrazovú stenu nad rohovou sedacou súpravou, ktorá je v dnešnej dobe veľmi populárna. Obrazy však k sebe musia ladiť - farebne aj štýlovo (obzvlášť pri symetrickej kompozícii). Pozor dajte aj na vybraný rám na obraz. 

Správna výška umiestnenia obrazu

Ľudia sa častokrát mylne domnievajú, že čím vyššie obraz zavesia, tým lepšie vynikne. Opak je však pravdou. Hovorí sa, že aj samotné vešanie je umenie. Preto si nechajte poradiť a zaveste obrazy približne do výšky očí - pri priemernej výške človeka by mal byť teda stred na úrovni cca 150 - 160 cm. 

Ak sú obrazy zavesené príliš vysoko alebo naopak príliš nízko, ľudia majú tendenciu ich prehliadnuť. Obrazy v obývačke či v spálni by sa nemali prekrývať s nábytkom. Obraz na plátne, prípadne iné umelecké dielo, zaveste aspoň 10 cm nad hranu nábytku. 

Tip: Dajte si pozor na rôzne pohyblivé, reps. ergonomické modely nábytku. Ak máte doma výškovo nastaviteľný stôl, vysuňte ho do jeho najvyššej polohy a až následne zaveste obraz. 

Rozostupy pri usporiadaní obrazov 

Ak obrazy nevisia na stene v rovnováhe, môžu pôsobiť rušivým dojmom. Ak máte navyše obrazy v pracovni alebo v kancelárii, kde prijímate klientov, mali by vyžarovať eleganciu. 

Pri obrazovej stene dodržujte odporúčané medzery medzi jednotlivými dielami - pri symetrickom usporiadaní obrazov v jednej línií (vedľa seba alebo pod sebou) stavte na menšie rozostupy do 10 cm, pri asymetrickej kompozicii to môže byť pokojne 10 - 15 cm medzi obrazmi na stene. 

Spôsoby zavesenia umeleckého diela 

Najznámejším spôsobom zavesenia obrazu je vŕtanie. Vŕtaním spravíte do steny malú dierku a následne použitím klinca a kladiva pripevníte obraz na stenu. 

Tip: Hlavička na klinci by nemala byť príliš veľká, aby sa obraz neodtláčal od steny. 

Predtým, ako samostatný obraz zavesíte, nezabudnite ho najskôr na stenu len priložiť. Predídete tým prípadným chybám, ktoré vzniknú nesprávnym zavesením, či už pôjde o nevhodnú výšku, kompozíciu alebo zvolené miesto vo všeobecnosti. 

Metóda zavesenia obrazu bez vŕtania

V tomto prípade máte niekoľko možností. Ak bývate v byte alebo v dome s nízkou vlhkosťou a suchším vzduchom, stačiť vám bude obyčajná obojstranná lepiaca páska. Jej použitie je vhodné najmä pri menších obrazoch s nižšou hmotnosťou. Nevýhodou je, že po odlepení pásky môže zostať jemne poškodená omietka. 

Druhou variantou je využitie tekutých klincov - nedajte sa zmiasť, ide o montážne lepidlo, ktorým docielite priľnavosť obrazu aj na nerovnej stene. Ak ste zástancami moderného industriálneho interiérového štýlu, skúste obraz oprieť o skriňu alebo malý stolík a vyhnúť sa tak vešaniu na stenu. 

Zdroj foto: Photographee.eu / Shutterstock.com