Čierne vodovodné batérie: Ich výhody a nevýhody

 

Čierne vodovodné batérie: Ich výhody a nevýhody

Keď nejakú farbu označíme ako ,,nová čierna, myslíme tým, že je momentálne v kurze. Pri čerpaní inšpirácie z fotografií moderných kuchynských interiérov tak potom jednoducho nadobudneme dojem, že novou čiernou je momentálne… matná čierna. Je však nutné podotknúť, že nejde o módny výstrelok, ale o jeden z významných interiérových trendov. Vybavenie v prudko elegantnom farebnom prevedení sa drží v centre pozornosti už niekoľko rokov. A rozhodne to zatiaľ nevyzerá, že by mierilo to prepadliska designových dejín. Ale ešte než do čiernej vodovodnej batérie ,,pôjdete, zoznámte sa so všetkými kľúčovými aspektami. Aj v prípade tohto príťažlivého prvku platí stará známa múdrosť ,,nie je všetko zlato, čo sa blyští - okrem nesporných výhod je treba počítať aj so slabými stránkami.

 

Prečo si čiernu vodovodnú batériu zamilujete?

Čierne vodovodné batérie nezískali enormnú pozornosť interiérových designérov pre nič za nič. Okrem jedinečného vzhľadu, ktorý bol vítanou vzpruhou po záplave značne opozeraného chrómu, ponúka tiež niekoľko zaujímavých vlastností, resp. výhod. Ale než sa k nim dostaneme, zostaňme ešte na chvíľu pri designe.

 

Neutrálna farba, ktorá pristane každému drezu

Niekoľko rokov boli jedinou esteticky neutrálnou voľbou biele a svetlé doplnky, teraz sa však k dosiahnutiu rovnováhy používajú tmavšie tóny. Charakter matnej čiernej vodovodnej batérie je veľmi osobitý, ale aj napriek tomu ponúka takpovediac univerzálne použitie. Vyzerá znamenite v kontraste so svetlejšími odtieňami a dobre sa na ňu pozerá aj ako na doplnok tmavších povrchov. Bezpochyby je nadčasová a nehrozí, že by bola zakrátko ,,out

Čierna vodovodná batéria vždy spoľahlivo dodá punc exkluzivity. Pôsobí hodnotne, ale nie je o toľko drahšia než vybavenie v štandardnom prevedení. Je ako stvorená do monochromatického prostredia, kuchyne v industriálnom štýle - a rovnako dobre dopĺňa drevené a kovové plochy.

Možno vám napadlo, či je pre vás čierna farba batérie správnou voľbou, keď už kuchyni či kúpeľni dominuje iný prvok. Nebude od nej nechcene strhávať pozornosť? Obavy však nie sú opodstatnené, pravdepodobne totiž spomínanú dominantu skôr doplní, než aby ju svojím nevšedným vzhľadom ,,prevalcovala.

 

Finančne dostupný luxus

Ako sme už naznačili vyššie, vodovodná batéria v matnom čiernom prevedení nie je len pre ,,horných desaťtisíc. Naopak sa pýši priaznivou cenovkou, ktorá nie je na míle ďaleko od štandardných chrómovaných prvkov. Prirodzene platí rovnaké pravidlo, ako v prípade akéhokoľvek vybavenia - na trhu sú podozrivo lacné aj zbytočne drahé varianty. Úspora na nesprávnom mieste môže skončiť fiaskom, ale na druhú stranu je otázkou, nakoľko sa oplatí investovať do batérie, ktorej cena je násobne drahšia oproti priemeru.

  

K dostaniu vo všetkých možných prevedeniach

Ponuka čiernych vodovodných batérií je ucelená. Nájdete v nej všetky varianty, na ktoré ste pri tomto sortimente zvyknutí. Okrem kuchynskej alias drezovej batérie v pákovom prevedení je k dostaniu tiež ako nástenná termostatická či sprchová podomietková. A samozrejme je možné vybrať si z rozličných designových prevedení. Klasiku strieda moderný look, retro design či minimalistický štýl.

 

Bez viditeľných odtlačkov a škvŕn

Je prirodzené, že chceme, aby si batéria udržala čistý vzhľad bez toho, aby sme ju museli niekoľkokrát za deň leštiť. Lenže ako sa vysporiadať s odtlačkami prstov a škvrnami po vode, ktoré sú typické pre chrómované povrchy? Aj v tomto smere vás matná čierna príjemne prekvapí, keďže sa na nej len tak ľahko neobjavia. A aj keď sa občasnej údržbe nevyhnete, nemajte z nej obavy. Vystačíte si s mydlovou vodou a handričkou z mikrovlákna. Čoho by ste sa naopak mali pri čistení vyvarovať, sú agresívne čistidlá a prostriedky na báze vosku.

 

Nevýhody alebo Prečo by vám mohla čierna vodovodná batéria vadiť

Nič nie je perfektné a tiež v súvislosti s vodovodnou batériou v matnej čiernej úprave je vhodné zmieniť určité nedostatky. Aké nevýhody by vás mohli od nákupu odradiť?

 

Trendy prichádzajú a odchádzajú

Matná čierna sa síce vyšvihla na výslnie - a drží sa na ňom už pomerne dlho, ale môže sa stať čokoľvek. A keď poprední interiéroví designéri zavelia, po čiernej sa zľahne zem. Každopádne je nepravdepodobné, že by sa niečo také mohlo v najbližšej dobe prihodiť. V porovnaní so starožitnou mosadzou, steampunkovou meďou a trochu gýčovou zlatou je pri matnej čiernej omnoho väčšia šanca, že sa časom zaradí medzi stálice na poli bytového designu.

A ešte niečo. Zatiaľ čo v prípade monochromatického interiéru je prítomnosť čiernej vodovodnej batérie nevyhnutná, vo všeobecnosti nie je múdre miestnosť touto farbou preťažovať. Než si ju zakúpite, zamyslite sa nad tým, či je skutočne dobrou voľbou a nezmení celkovú kompozíciu na nudnejšiu a bez života.

 

Môže vyblednúť a je náchylná na poškodenie 

Bez ohľadu na kvalitu povrchovej úpravy môže farba vodovodnej batérie vyblednúť. Ako rýchlo a do akej miery, to záleží na tom, ako svedomito sa budete o svoje kuchynské skrinky a príslušenstvo starať. Najúčinnejšou prevenciou je zotretie vody a odtlačkov po každom použití. Majte preto vždy poruke handričku z mikrovlákna. Tá sa vám bude bude mimochodom hodiť aj v kúpeľni, kde na umývadlovú batériu dopadajú tiež nečistoty z kozmetiky a make-upu. Na povrchu batérie vytvárajú nevzhľadné fľaky, a preto je rovnako vhodné ich okamžite zotrieť, a to aj kvôli prachu, ktorý sa na povrchu usádza o niečo intenzívnejšie než na iných materiáloch.

Čo sa týka odolnosti, čierne vodovodné batérie príliš netrpia bežným opotrebením (kvalitné produkty opatrené silnou povrchovou vrstvou chránia batériu pred poškriabaním) - kameň úrazu tkvie v neopatrnej montáži, pri ktorej môže dôjsť k poškriabaniu inštalatérskym náradím. Opatrnosti skrátka nikdy nie je dosť.

                                                                             

Ako sa rozhodnúť?

Zhodneme sa na tom, že z hľadiska designu sú matné čierne vodovodné batérie malým majstrovským dielom, ktoré môže pozdvihnúť celkovú úroveň takmer každého interiéru. V praxi logicky záleží na špecifických aspektoch daného prostredia. Zatiaľ čo pre niektorých je nevšedná variácia správnym krokom k rozjasneniu priestoru v okolí kuchynskej linky alebo kúpeľňového umývadla, inokedy môže pôsobiť rozpačito. Ak ste ale došli k záveru, že výhody prevažujú nad negatívami, nie je čo riešiť - dajte čiernej elegancii zelenú a užívajte si jej jedinečné kúzlo.